Spätzle - Szpecle

Odpowiedz

:
Aby zapobiec automatycznym rejestracjom, wymagamy, żebyś wpisał oba podane słowa do pola tekstowego umieszczonego pod nimi.
Uśmieszki
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:
BBCode jest włączony
[img] jest włączony
[flash] jest wyłączony
[url] jest włączony
Uśmieszki są włączone
Przegląd wątku
   

Rozszerz widok Przegląd wątku: Spätzle - Szpecle

Re: Spätzle - Szpecle

Post przez Gucia77 » Wt, 15 mar 2016, 14:02

Dziękuję za przepis :)

Spätzle - Szpecle

Post przez anka.sz » Wt, 15 mar 2016, 10:49

soup-595256_1920.jpg


Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mleka
2 jajka
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 szczypta pieprzu
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki masła
posiekana natka pietruszki

Jak przygotować?
1. Mąkę z solą, pieprzem i gałką muszkatołową wymieszać. Ubić jajka i dodawać na przemian z mlekiem do mąki z przyprawami. Zmiksować na gładką masę.
2. Wyciskać ciasto na gotującą się osoloną wodę przez praskę do szpecli, durszlak lub metalową tarkę. Można również rozwałkować ciasto na desce i kroić cienkie paski wprost do wody.
3. Wyciskać porcjami, gotować 5-8 minut i wybierać łyżką cedzakową.
4. Następnie ugotowane szpecle podsmażyć na maśle lub smalcu ze skwarek. Przed podaniem posypać natką pietruszki.


Szpecle z serem - Käsespatzen :

Dodatkowe składniki:
2 duże cebule pokrojone w plasterki
250g sera emmentaler startego na grubej tarce

Jak przygotować?
1. j.w
2. j.w
3. j.w
4. w międzyczasie jak gotują się szpecle zeszklić cebulkę.
5. Wkładać do miski na przemian szpecle, ser i cebulkę. Podawać.


Smacznego. Przepis również na naszym facebooku: https://www.facebook.com/ForumOpieki/po ... 3151361485

Góra