Dziewczyny, chętnie Wam udziele kilku rad. jestem Opiekunka, ktora wyjezdza juz od 12 lat, oczywisce najpierw jezdzilam na czarno, potem troche przez agencje, teraz juz na wlasną dzialalnosc.
1. nie dajcie się skusić na wyjazd na czarno, zarobicie więcej ale mozecie miec mase problemów, rodzina moze Wam nie zaplacic i naeet nie bedziecie mialy za co do domu wrocic a bilet kosztuje pare stówek, na policje tez nie pojdziecie poskarzyc bo wpadniecie w jeszcze wieksze klopoty!! Jesli nie macie doświadczenia i super języka zeby miec swoją dzialalnosc to tylko agencja!! jak są jakies problemy z waszym zdrowiem, czy z klientem to agencja za to odpowiada!! nie ponosicie zadnych kosztów itp!! a umowe macie zawsze prawo rozwiązac, z kilkutygodniowym wypowiedzeniem..
2. zbyt duże agencje nie dbają tak o opiekunki jak małe rodzinne firmy!! Przekonałam się o tym nie raz! jak wyjezdzac to najpiej z małych firm, ktore poleca Nam jakas znajoma, kolezanka, ktos kto juz byl i wie ze wyplata na czas, ze zawsze mozna zadzwonic zapytac o wszystko pracowników w polsce, ze pomogą.
3. ZAWSZE CZYTAJCIE UMOWE, nie sugerujcie sie tym ze w rozmowie telefonicznej uslyszycie ze macie 1300 na rękę, bo w umowie moze pisać, ze te 1300 macie brutto, albo w ogole ze macie inną sumę ustaloną.. Moja kolezanka pojechala z firmy, ktora jej zaproponowala 300 euro na swieta!! była zachwycona zleceniem itd a po powrocie do Polski okazalo się kiedy się upom niala o premię, że w umowie ( ktora miala zalednie 11 stron) byl zapis ze premia za swieta zostanie wyplacona jak opiekunka przepracuje w tej firmie kolejne 6 miesięcy! oczywiscie potem proponowali jej juz nizszą stawkę miesieczną!!! specjalnie, zeby juz z Nimi nie wyjechala i nie musieli jej placic 300 euro! to jest szok jak dzialają niektore firmy!!
Jesli szukacie firm, moge wam polecici na priwie kilka, z ktorymi jezdzilam, i takze znam firmy niemieckie, ktore dbają bardzo o swoje polskie opiekunki!!

Pozdrawiam forumowiczki:)))