Niemieckie "specjały"

Podziel się z innymi Opiekunkami swoimi ulubionymi potrawami i sprawdzonymi przepisami.

Re: Niemieckie "specjały"

Postprzez Gucia77 » Śr, 30 wrz 2015, 19:09

ewa napisał(a):A jest to w Polsce? W jakim sklepie kupujesz? Znam tą firmę, mają dobre ciacha. Chyba jadłam taki tort ciemny , przekładany jasnym kremem i wiśniami, dobry był :mrgreen:

Wiesz co, ja chyba taki tort w Leclerku widziałam, ale nie ręczę głową :D .
Zakupy - i nagle 7 godzin chodzenia nie sprawia ci żadnego problemu ;)
Avatar użytkownika
Gucia77
 
Posty: 1015
Dołączył(a): Śr, 22 kwi 2015, 18:28
Lokalizacja: Wettringen (Bawaria)
Agencja pracy: Pronobel

Re: Niemieckie "specjały"

Postprzez ewa » So, 3 paź 2015, 21:32

U mnie nie ma lecklerka :D
Wczoraj zrobiłam sernik na zimno z takim proszkowym dodatkiem z dr oetkera....Boże...jaki pyszny...został pożarty :D jutro sprawdzę opakowanie i wam napiszę co to jest...muszę kupić do domu tego prochu. To chyba jakaś żelatyna bo trzeba mieć własny ser i bitą śmietanę....ale to było niesamowite...nie mogę pisać bo zaślinię klawiaturę :lol:
Avatar użytkownika
ewa
 
Posty: 1135
Dołączył(a): Wt, 14 kwi 2015, 06:05

Re: Niemieckie "specjały"

Postprzez Gucia77 » So, 3 paź 2015, 22:01

Daj znać koniecznie :) może też taki popełnię :D .
Zakupy - i nagle 7 godzin chodzenia nie sprawia ci żadnego problemu ;)
Avatar użytkownika
Gucia77
 
Posty: 1015
Dołączył(a): Śr, 22 kwi 2015, 18:28
Lokalizacja: Wettringen (Bawaria)
Agencja pracy: Pronobel

Re: Niemieckie "specjały"

Postprzez ewa » N, 4 paź 2015, 07:41

Gucia i dziewczyny...teraz się skupcie...podaję przepis :mrgreen:

dr.oetker, małe kartonowe opakowanie w kolorze błękitnym, pisze na nim " TortenCreme, kase-sahne mit dekorzucker, potrzebne do tego jest 500 gram zwykłego białego serka , bez grudek, jak do sernika na zimno.(pełno tego tu mają) i ja dałam 2 opakowania schlagsahne (400g) w przepisie jest 500 i 200 ml (niepełna szklanka gorącej wody. Najpierw ubiłam śmietanę, póżniej w drugim naczyniu ten proszek z wodą wymieszłam, dodałam ser, wymieszałam i ubitą śmietanę i wymieszałam.
Na spód normalne biszkopty, trochę nasączyłam mocną herbatą z amaretto ( nie za dużo alkoholu i nie za dużo nasączać bo się rozlezą) Na wierzch z braku normalnej galaretki owocowej ( nie wiem jak się tu nazywa, nie mogłam córce wytłumaczyć i w żadnym sklepie nie widziałam) dałam kompot wiśniowy. Na pół litra (niecałe) kompotu 7-8 płatków żelatyny., na wierzch owoce z kompotu i kompotową galaretka na to wszystko. Przyznam , ze zwykła galaretka się chowa :D smak takiej kompotowej galaretki jest o niebo lepszy.
Dekorzucker nie używałam, ale można zamiast galaretki dać drugą warstwę biszkoptów i posypać tym cukrem ( normalny cukier-puder)

normalnie odlotowy smak :D ...ale już wczoraj wyszedł ostatni kawałek :(
Avatar użytkownika
ewa
 
Posty: 1135
Dołączył(a): Wt, 14 kwi 2015, 06:05

Re: Niemieckie "specjały"

Postprzez Gucia77 » N, 4 paź 2015, 16:21

Brzmi przepysznie :) . Jutro będę szukać w sklepie :) .
Zakupy - i nagle 7 godzin chodzenia nie sprawia ci żadnego problemu ;)
Avatar użytkownika
Gucia77
 
Posty: 1015
Dołączył(a): Śr, 22 kwi 2015, 18:28
Lokalizacja: Wettringen (Bawaria)
Agencja pracy: Pronobel

Re: Niemieckie "specjały"

Postprzez ewa » Pn, 5 paź 2015, 15:51

Znowu zrobiłam ciacho tylko trochę inne. Wszystko to samo tylko więcej ciastek nasączonych ankoholem :mrgreen: i krem śmietanowy z brzoskwiniami i na wierzch galareta... wg. tamto było niezrównane, ale to też wyszło całkiem ok. Bynajmniej są koleżanki u mojej pdp i wcinają jak @ @@ kit :D
Muszę sobie jakoś radzic, nie mam piekarnika , ale jakbym miała to bym zrobiła drożdżowe. Moje drożdżowe jest znane na wsi i w powiecie :mrgreen:
Avatar użytkownika
ewa
 
Posty: 1135
Dołączył(a): Wt, 14 kwi 2015, 06:05

Re: Niemieckie "specjały"

Postprzez Gucia77 » Pn, 5 paź 2015, 19:23

A ja dziś też zrobiłam ten sernik i faktycznie jest przepyszny :o . Ja poprzywoziłam sobie galaretki z Polski, dałam na wierzch banany, zalałam galaretką i mniam :D . Zjadłyśmy już z podopieczną pół :D . Haha.
Zakupy - i nagle 7 godzin chodzenia nie sprawia ci żadnego problemu ;)
Avatar użytkownika
Gucia77
 
Posty: 1015
Dołączył(a): Śr, 22 kwi 2015, 18:28
Lokalizacja: Wettringen (Bawaria)
Agencja pracy: Pronobel

Re: Niemieckie "specjały"

Postprzez ewa » Pn, 5 paź 2015, 20:07

Mówiłam Ci :D Dałam wtedy do spróbowania pielęgniarzom...do dziś krążą wśród nich legendy i podania :mrgreen: Nie wiem czy on jest też w Polsce. Jak nie ma to będę musiała oddać ciuchy dla ubogich w Niemczech :mrgreen: i napakuję całą walizkę

jedyną wadą jest, że szybko się kończy ;)
Avatar użytkownika
ewa
 
Posty: 1135
Dołączył(a): Wt, 14 kwi 2015, 06:05

Re: Niemieckie "specjały"

Postprzez igaska74 » Wt, 6 paź 2015, 11:25

Aaaa....kurde balans szkoda że moja podopieczna nie może słodkiego. Znaczy ona to sobie pozwala ale ja nie mam zamiaru narażać się rodzince. Ode mnie słodkiego nie dostanie :x .
Avatar użytkownika
igaska74
 
Posty: 777
Dołączył(a): Pn, 23 mar 2015, 22:39
Lokalizacja: Darmstadt
Agencja pracy: Hilfeneo

Re: Niemieckie "specjały"

Postprzez ewa » Wt, 6 paź 2015, 12:42

Ok Igaska, więc może to Cię zainteresuje :mrgreen:

Nie wiem czy to znacie, ale córka mojej pdp często to kupuje. Jest to zamrożone, nazywa się Huhnerfrikassee , mit zarter,bunter Gemuseeinlage( te 2 u jest z kropkami) zielone kartonowe, nieduże opakowanie z czerwonym paskiem .Firma Primana . Jest to potrawka z kurczaka z warzywami. Na foto są kawałki kurczaka, marchewka, zielony groszek , pieczarki. Naprawdę smakuje dość dobrze , nie ma kilograma soli w tym i mięsko jest chude a sosik bez jakiegoś wiodącego smaku. Wystarczy dogotować parę ziemniaków. Przyrządza się to tak,,,,, wyciągam wcześniej (żeby rozmarzło trochę), to jest w foliowym worku, razem z worem do gorącej(gotującej wody) gotować bez przykrycia 25 minut. Wiem....skomplikowane to jest strasznie :D ale dość smaczny obiad dla seniora albo przedszkolaka ;)
Avatar użytkownika
ewa
 
Posty: 1135
Dołączył(a): Wt, 14 kwi 2015, 06:05

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kulinaria



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron