Spätzle - Szpecle

Podziel się z innymi Opiekunkami swoimi ulubionymi potrawami i sprawdzonymi przepisami.

Spätzle - Szpecle

Postprzez anka.sz » Wt, 15 mar 2016, 10:49

soup-595256_1920.jpg


Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mleka
2 jajka
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 szczypta pieprzu
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki masła
posiekana natka pietruszki

Jak przygotować?
1. Mąkę z solą, pieprzem i gałką muszkatołową wymieszać. Ubić jajka i dodawać na przemian z mlekiem do mąki z przyprawami. Zmiksować na gładką masę.
2. Wyciskać ciasto na gotującą się osoloną wodę przez praskę do szpecli, durszlak lub metalową tarkę. Można również rozwałkować ciasto na desce i kroić cienkie paski wprost do wody.
3. Wyciskać porcjami, gotować 5-8 minut i wybierać łyżką cedzakową.
4. Następnie ugotowane szpecle podsmażyć na maśle lub smalcu ze skwarek. Przed podaniem posypać natką pietruszki.


Szpecle z serem - Käsespatzen :

Dodatkowe składniki:
2 duże cebule pokrojone w plasterki
250g sera emmentaler startego na grubej tarce

Jak przygotować?
1. j.w
2. j.w
3. j.w
4. w międzyczasie jak gotują się szpecle zeszklić cebulkę.
5. Wkładać do miski na przemian szpecle, ser i cebulkę. Podawać.


Smacznego. Przepis również na naszym facebooku: https://www.facebook.com/ForumOpieki/po ... 3151361485
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
anka.sz
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pt, 26 lut 2016, 10:48

Re: Spätzle - Szpecle

Postprzez Gucia77 » Wt, 15 mar 2016, 14:02

Dziękuję za przepis :)
Zakupy - i nagle 7 godzin chodzenia nie sprawia ci żadnego problemu ;)
Avatar użytkownika
Gucia77
 
Posty: 1015
Dołączył(a): Śr, 22 kwi 2015, 18:28
Lokalizacja: Wettringen (Bawaria)
Agencja pracy: Pronobel


Powrót do Kulinaria



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość